Fazla Kilo Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Günümüzün en temel problemlerinden olan fazla kilo, uzun dönemde obezite ve diyabet riskini arttırmaktadır. Sağlıklı beslenme bu noktada büyük bir önem taşır.

Maksimum Sağlık İçin; Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigarasız yaşam, stresten uzak durma, düzenli sağlık kontrolü şarttır.

Sağlıklı beslenme için yapılabilecek 10 temel kural ;

  1. Günde 3 ana 3 ara öğün tüketilmelidir. Ara öğün tüketimi öğünlere düşen yiyecek miktarını azaltarak sindirim güçlüklerini ve ani şeker düşüşlerini önler.
  2. Her öğünde 4 temel grupta yer alan (süt grubu, et yumurta, kurubaklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu) besinler bulunmalıdır. Besin çeşitliliği sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazdır.
  3. Günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketilmelidir.
  4. Öğünlerde tavuk, balık ve hindi gibi beyaz etler, kırmıza ete göre daha fazla tercih edilmelidir.
  5. Beyaz ekmek yerine kepek, çavdar, tam buğday ekmeği tercih etmek, kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir.
  6. Haftada 2-3 defa kurubaklagil yemeği (kurufasulye, nohut, mercimek vb.) tercih edilmelidir.
  7. Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.
  8. Yağ tüketimi azaltılmalıdır. Yemekler pişirilirken katı yağ yerine sıvı yağ tercih edilmelidir. Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama, fırınlama tercih edilmelidir.
  9. Susamayı beklemeden günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
  10. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları gibi sorunlara neden olabileceğinden, aşırı tuz tüketimi kısıtlanmalıdır.